Jdi na obsah Jdi na menu

Domácí Vajíčka prodej

vajicka.jpg

ČERSTVÁ DOMÁCÍ VEJCE

Nabízíme čerstvá domácí vajíčka . Možný stálý odběr. 

Naše Slepičky jsou chovány ve volném výběhu na trávě a sluníčku,

zobají zrní od místních farmářů z Chodouně a Suchomast  a  denně jsou na zelené pastvě.

Koupí našich vajíček podporujete české farmáře  a omezujete klecový chov slepic, naše slepičky jsou vykoupené z klecových farem a u nás se učí žít přirozeným způsobem a mají prodloužený život minimálně o 2 roky .

Každá naše slepička má k dispozici 30m2 zelené pastvy. 

Slepice v kleci pro  vejce ze supermárketu má k dispozici 0,075m2 ( papír  o velikosti  A4), neznají denní světlo  a po 15 měsících jdou do masokombinátu.

imagesl61kxztx.jpg

Výhody našich Vajíček : vajíčka jsou čerstvá, lehčeji vyšlehaný sníh - větší objem,

                                           pevnější a hustší sníh,  žlutější těsto, menší spotřeba vajec, 

                                           chutnější domácí majonéza, bezva vejce  nahnilčko 

bez-nazvu.png                                            

 cena: při odběru od 30 vajec       1ks   =  4,-Kč ( tj. 30ks "plato") = 120,-Kč 

           při odběru do 29 ks vajec      1ks   =  5,-Kč 

osobní odběr u nás doma Lounín - Tmaň  Po, Stř, Pá  18-20hod.( nebo po dohodě)

rozvoz  Úterý  :  Zdice, Hořovice, Beroun  7:00-8:00 , 16:30-18:00 hod      

               Rudná u Prahy:    odběrné místo  po domluvě téměř kdykoliv

               Praha:      odběrné místo stanice metra B - Studůlky dle dohody ( Po-Pá 8-15hod)     

 

images51wgv6fe.jpg

                                       

Mýty o vejcích - Vejce a cholesterol

Cholesterol je v určité míře nezbytný pro řadu funkcí organismu (je součástí buněčných membrán a je potřebný pro tvorbu vitamínu D, některých hormonů a žlučových kyselin). Lidský organismus si ho tvoří sám a to nejen z potravy, která obsahuje cholesterol, ale i z potravy s vysokým obsahem energie, nasycených mastných kyselin a trans kyselin. Cholesterol se váže na lipoproteiny (LDL s nízkou hustotou a HDL s vysokou hustotou) a s frakcí LDL je přenášen do cév, kde se usazuje a ucpává je („zlý cholesterol“). Naopak s frakcí HDL je přenášen do jater a vylučován z organismu („hodný cholesterol“). Není proto důležité jen množství cholesterolu, které potravina obsahuje, ale též v jaké je formě a jaké další složky potravina obsahuje. Z tohoto hlediska vejce sice obsahují cholesterolu, ale obsahují zároveň i další složky, které přispívají k převaze HDL cholesterolu a bylo prokázáno, že vaječný cholesterol má klinicky nevýznamný vliv na sérový cholesterol člověka.

Odborníci potvrdili, že vejce nepřispívají ke zvyšování hladiny krevního cholesterolu a doporučují jíst bez obav 1 až 2 vejce denně. Díky vysoké nutriční hodnotě, vejce patří mezi nejhodnotnější potraviny.

Jak vejce správně skladovat?

 Vejce musí být od výrobce až po prodej konečnému spotřebiteli uchovávána v suchu, chráněna před sluncem a skladována a přepravována v chladu při nekolísavé teplotě prostředí nejvýše +18 °C. Správně skladované vejce by mělo být dobře použitelné i po 28 dnech. Čerstvá vejce lze prodávat nejpozději 7 dnů před uplynutím data minimální trvanlivosti.

 

Kde se bere ta žlutá? celý článek zde

Když naše domácí vajíčka rozklepnu, jsou jejich žloutky krásně žluté. Ale popravdě řečeno, pokud nemám vyloženě smůlu, skoro nebo úplně stejně žluté jsou na pohled také produkty slepic z velkochovů. Jenže skutečný rozdíl se projeví později, pokud vajíčka rozmíchám nebo z nich něco uvařím – naše koláče od té doby, co máme slepice, vypadají jako dobarvované kurkumou nebo dokonce šafránem.

 

Vysvětlení? Za barvu žloutků slepic z velkochovů často může kukuřice, kterou se slepice kvůli její vydatnosti krmi. U těch našich domácích za ní stojí mimo jiné spousta čerstvé trávy, kterou spasou – díky pobytu venku mají ve stravě dostatek betakarotenu, který barví jejich žloutky, a ty na rozdíl od barvy „vyhnané“ kukuřicí zůstanou žluté i po kuchyňské úpravě. Nejde přitom jen o barvu, protože v přírodně žlutých žloutcích se vyskytuje například látka lutein, která chrání naše oči před stárnutím, konkrétně před poškozením sítnice, která vede ke stařecké šerosleposti.